A Teleki Sámuel Kulturális Egyesület
1994. január 11.–2021. október 31. között végzett tevékenységéről

Egyesületünk 1994. január 11-én alakult Teleki Sámuel Természettudományi és Kulturális Egyesület néven Veszprémben. Rövidesen azonban a Természettudományi nevet elhagytuk. Székhelyünk 2002 óta Budapesten, 2021. óta Nagykőrösön található. Tevékenységünk egy részét önállóan, más részét partnerekkel közösen valósítottuk és valósítjuk meg. 1999. április 19. és 2014. június 1-je között közhasznú egyesületként működtünk. Honlapunk: www.tske.hu

Tevékenységünkből röviden

A legkülönbözőbb témákban biztosítottunk előadókat (pl. 2021. szeptember 29-ére a budapesti Királyerdei Művelődési Házba: Batár Zsolt Botond: A Kárpát-medence épített öröksége), közvetítettünk idegenvezetőket, tolmácsokat, szerveztünk tanulmányi kirándulásokat, városnéző sétákat, valamint öt országos hatáskörű konferenciát Veszprémben (pl.: az önkormányzatok működésének tapasztalatairól, az új rendeletekről stb.).
Szerveztünk klubnapokat, melyen előadások, beszélgetések, koncertek hangzottak el (pl.: a Teleki Sámuel útvonalát végigjáró Magyar Afrika Expedíció útjáról Galátz Andrással, a természetgyógyászatról Raksányi Erikával, a külföldön élő magyar emigrációról Serényi Istvánnal, kamarakoncertet 2021. augusztus 15-én Nagykőrösön az Egyesület székházában Beremendi-Schultz Henrik előadóművésszel).

A névadó népszerűsítéséért is sokat tettünk. 1995 után dr. Teleki János – Egyesületünk akkori elnöke, Teleki Sámuel leszármazottja – vezetésével ötször részt vettünk szeptember első vasárnapján az erdélyi és partiumi magyarság második legnagyobb kulturális ünnepségén, a Koltón tartott Petőfi-napokon, ahová elvittük az anyaország üzenetét. A részvétel mellett 1997-ben 24 koltói gyermeket, 1998-ban 40 koltói felnőttet és gyermeket láttunk vendégül Veszprémben csere alapon.

Úgy éreztük, Petőfi kultuszát Veszprémben is kötelességünk terjeszteni. Batár Zsolt Botond ügyvezető elnök az 1948/49-es forradalom és szabadságharc 150. évfordulója alkalmából kezdeményezte, hogy a Megyeház téren lévő Petőfi-táblát koszorúzzuk meg hagyományteremtő szándékkal. Petőfi Sándor ugyanis százötven évvel azelőtt, 1848. március 5–6-án Veszprémben tartózkodott, és a párizsi forradalom hírének hatására itt fogalmazódott meg benne a magyarországi forradalom lehetőségének gondolata, innen indult gyalog Pestre. A megemlékezések azóta is zajlanak, idővel csatlakozott a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprémi Tagozata, Veszprém Város Önkormányzata, a Városi Művelődési Központ, a Veszprémi Hagyományőrző Egyesület. Az első – és a rotáció alapján – a 2002. évi ünnepi megemlékezést Batár Zsolt Botond tartotta.

Rendezvényeink közül kiemelkedett az 1995 októberében szervezett Teleki Napok. Az alkalmat névadónk, Teleki Sámuel afrikai expedíciójának százéves évfordulója adta. Volt országos gyermekrajz pályázat „Teleki Sámuel Afrikában” címmel, dr. Teleki János elnök előadásában bemutatta a magyar közéletben mindig haladó szerepet vállaló Teleki családot, kiemelkedő tagjait. Az országban tíz középiskola, illetve kollégium és mintegy hét civil szervezet vette fel a Teleki család valamely tagjának a nevét. Közülük tizenegy képviseltette magát a rendezvényen és ismertette tevékenységét, vett részt a Teleki családról szóló vetélkedőben. A Teleki Sámuel Afrikában című országos gyermekrajz pályázat kiállítási anyaga a Magyar Afrika Társaság közvetítésével Budapesten, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen is bemutatásra került.

Névadónkra tekintettel feladatunknak tartottuk Fekete-Afrika kultúrájának, történelmének népszerűsítését is. Ezért hirdettünk – az 1995-ös sikeren felbuzdulva – 1996-ban „Magyar utazók, felfedezők Afrikában” címmel országos gyermekrajz pályázatot, 1998 májusában a veszprémi Városi Művelődési Központtal közösen Afrika-napot (játszóház, országos gyermekrajz pályázat kiírása és kiállítása Magyar utazók, felfedezők Fekete-Afrikában címmel, előadás az afrikai kultúrákról, afrikai népi együttes fellépése).

1996-ban – amerikai mintára, de ma már mintegy száz ország példája alapján – kezdeményeztük Veszprémben és a megyében az apák napját. Ezt elevenítettük fel 2001-ben a veszprémi Helyőrségi Művelődési Központtal közös rendezvénysorozattal. A nemzetközileg elfogadott napon, június harmadik vasárnap délelőttjén „Az én apám” címmel műsorral egybekötött vidám vetélkedőt rendeztünk pályázó apák és gyermekeik részére, majd délután „A mi apánk” címmel hat fős csapatok részére meghívásos alapon rendeztünk emlékezetes vetélkedőt.

Egyesületünk – hagyományteremtő szándékkel – „Gasztronómiai nap” címmel részt vett Nagykőrösön a szeptember első hétvégéjén esedékes hagyományos Arany-napok rendezvénysorozatban. A szeptember 5-én 9–14 óra közötti rendezvényen tevékenységünk három részből állt: könyvbemutató (Batár Zsolt Botond–Dr. Kanyó Terézia: A Kárpát-medence történelmi gasztronómiája), főzési bemutató keretében az „Arany gasztronómiai lovag” cím megteremtése és első adományozása, a „Nagykőrösi Arany-napokon készült legjobb fotók” címmel pályázat kíírása és lebonyolítása. (Tíz csapat érdemelte ki az „Arany gasztronómiai lovag” címet, és 9 kiváló fotó érkezett, mely a Kalendárium hátsó borítóját díszíti.)

Megalakulásunk után – dr. Nagyné Zsigmond Éva vezetőségi tagunk gondozásában – nyolc alkalommal szerepeltünk Veszprém megye általános és középiskolásainak évente meghirdetésre kerülő „Ami a szívedet nyomja” című vers- és prózaíró pályázat kiírói között, és szép díjakat ajánlottunk fel a tehetséges gyermekeknek.

Nevezetes évfordulókon vetélkedők kiírásában, szervezésében, forgatókönyv írásában, zsűrizésében is részt vettünk. Így került sor 1994-ben Kossuth halálának 100., 1995-ben a második világháború végének 50., 1998-ban a forradalom és szabadságharc 150., 1999-ben a Föld napja, valamint 2000-ben az államalapítás 1000. évfordulója alkalmából általános iskolások részére szervezett vetélkedőkre.

2001-ben segítettünk megvalósítani a veszprémi Helyőrségi Művelődési Otthon által szervezett – Veszprém városára kiterjedő – nagy sikert aratott öt hetes „Nyaraljunk együtt 2001-ben!” rendezvénysorozatot.

2002 nyarán az Ausztráliai és Új-Zélandi Magyarok Szövetségével és a budapesti Magyar Művelődési Intézettel közösen gyermekrajzpályázatot hirdettünk „Ausztrália magyar gyermekszemmel” címmel. Az országból és a határon túlról 1700 pályamunka érkezett. A legjobb kétszázat december 9–20 között kiállítás keretében bemutattunk a Budai Galériában, melyet Ausztrália főkonzulja nyitott meg. Mintegy háromszáz pályamunkát kivittünk Adelaide-be, ahol bemutattuk az Ausztráliai és Új-Zélandi Magyarok XII. Találkozóján. A kiállítás ezután több helyen is látható volt, többek között Sydneyben, egy középiskolában. 2003-ban a Rákóczi szabadságharc kezdetének 300. évfordulója tiszteletére országos gyermekrajzpályázatot hirdettünk a Magyar Kultúra Alapítvánnyal közösen „II. Rákóczi Ferenc élete és szabadságharca címmel. A 107 pályamunkát július 11-étől az Alapítvány Budai Várban található székházában, október 28-ától Újpesten, az Ady Művelődési Házban, november 30-ától Alsónémediben, az Opál Házban mutattuk be. 2005-ben az Új-Zélandi Magyar Szövetséggel közösen „Új-Zéland gyermekszemmel” címmel hirdettünk gyermekrajzpályázatot. Batár Zsolt Botond ügyvezető elnök 2006. január 15-én Wellingtonban a Fészek Klubban, január 27-én Christchurch-ben a Magyar Házban nyitotta meg a 26 pályamunkából álló kiállítást. A gyerekek örültek az ajándékba kapott Magyarországról, Budapestről szóló kétnyelvű DVD-knek.

Elindítottuk és a kezdetekben támogattunk környezetvédelmi szakkört, tini klubot a veszprémi Városi Művelődési Központ Március 15. úti Klubkönyvtárában, ásványbarát kört a tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskolában, valamint az ajkai Nagy László Városi Művelődési Központban.

Éveken keresztül szerveztünk 9–14 év közötti gyermekeknek nyári táborokat (történelmi: honfoglaláskori, törökkori, lovagkori, nyelvi: német, angol, ásványgyűjtő, diákköltők és írók) Nagyvázsonyban, Zircen, Balatonszepezden, tíz napos vártúrát a Balaton-felvidéken. A nagyvázsonyi törökkori táborban a Veszprém Városi TV által készített rövidfilmben szerepelt először filmen az akkor 12 éves Pintér Tibor, mint lovasfutár. Ma ő a Lovasszínház igazgatója, a különböző TV-sorozatok, lovasrendezvények sztárja.

1998–2001 között Egyesületünk felkarolta a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek támogatását Veszprémben: gyermeknapkor 150, mikulás napján 250, karácsonykor 400 – kvóták alapján az iskolák által kiválasztott – gyerekeknek félnapos játszóházat, műsort, megvendégelést és ajándékok átadását szerveztük

Az Országhatártúra mozgalmat 2015. március 15-én indította el Batár Zsolt Botond. Ennek keretében az egykori és a mai országhatárokon szervezett túrákon résztvevők feltérképezik, lefényképezik az adott helyszínek emlékeit, s az ottani nevezetességekről is olvashatunk majd a később megjelenő kötetekben. Az országhatártúra bajárások több szakaszon már zajlanak (Délvidék, Kárpátalja, Őrvidék), s az a cél, hogy mind a 84 szakaszt feldolgozzuk és közkinccsé tegyük, hogy mások is bejárhassák. Összehangolt tevékenységet alakítottunk ki a „Határjárók”-kal. A székelyföldi társaság tagjai a Történeti-Magyarországnak a Keleti- és Déli-Kárpátok gerincén húzódó valamikori országhatárának a bejárási lehetőségét kutatják 2003-tól, és 2017-től fokozatosan be is mutatják a nagyközönségnek – a terv szerint – 18 kötetben. A csendes építkezés után 2022-ben – a trianoni békediktátumi megemlékezésekhez kapcsolódva – június 4–5-én (szombaton, vasárnap) találkozót rendezünk Nagykőrösön a székházunkban, valamint a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ, Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény reprezentatív kiállítótermében az addig megjelent könyvek ismertetése mellett az Országhatártúra mozgalom történetét, eredményeit is be kívánjuk mutatni kiállítás formájában. Ezt követően szerte a Kárpát-medencében folyamatosan szervezünk kiállításokat, könyvbemutatókat, táborozásokat, pályázatokat, vezetővel meghirdetett országhatár-bejárásokat

A Teleki Egyesület fontosnak tartotta a Magyar Örökség és Európa Egyesület által alapított Magyar Örökség Díjnak, valamint a díjazottak tevékenységének megismertetését, népszerűsítését. Ez a díj 1995 óta évente négy alkalommal kerül megítélésre felemelő, szép ünnepség keretében a díjhoz méltó helyszínen, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. Kovács Katalin tagtársunk ezeknek a díjátadó ünnepségeknek a lebonyolításában is segítően részt vesz, szerepet vállal 2004 óta.

Nagykőrösön 2020-ban – hagyományteremtő szándékkal – részt vettünk a trianoni diktátum aláírásának évfordulóján (június 4.) tartott megemlékezésen és koszorúzáson a Templomkertben lévő kopjafánál, valamint az Arany János-megemlékezésen (október 22.) Arany János szobránál. 2021-ben Egyesületünk nevében ismét virágot helyeztünk el június 4-én a Trianon-kopjafánál és október 22-én Arany János szobránál.

A 2010-es években mások által kiadott ismeretterjesztő könyvek terjesztésével foglalkoztunk. 2019-től létrehoztuk a saját könyvkiadásunkat, és azóta csak ezeket a könyveket terjesztjük. Az Egyesületünk révén is patronált, Dósa István által összeállított Magyarország története c. kiállításának bemutatását több alkalommal támogattuk. (Másolata 2022 májusáig a Teleki Egyesület nagykőrösi székházának kiállítótermében látható.)

Alkalmi postai bélyegzők
A Magyar Posta háromszor emlékezett meg alkalmi bélyegzővel Egyesületünk tevékenységéről: 1995. augusztus 7-én a zirci törökkori ifjúsági táborról, 1995. október 7-én a veszprémi Teleki Napról, 1996. június 18-án a balatonszepezdi ifjúsági táborról.

Kiadványaink
– Batár Zsolt Botond: A félhold és a kétfejű sas árnyékában (A magyar történelem a világ bélyeg kiadásának tükrében) címmel 1996-ban, az 1100. éves emlékbizottság támogatásával könyvet adtunk ki.
– Batár Zsolt Botond: Trianon történelmi tévedése c. könyvét 2019-ben adtuk ki.
– Batár Zsolt Botond: A trianoni diktátum korrigálása c. könyvét 2020-ban adtuk ki.
– Batár Zsolt Botond: Trianon bosszúja c. könyvét 2020-ban adtuk ki.
– Batár Zsolt Botond: Miért igazságtalan a trianoni békediktátum c. könyvét 2021-ben adtuk ki.
– Batár Zsolt Botond–Dr. Kanyó Terézia: A Kárpát-medence történelmi gasztronómiája c. könyvet 2021-ben adtuk ki.
– Nyolc képeslapot adtunk ki a Veszprém Megyei Könyvtár támogatásával, négyet a Teleki Sámuel Afrikában, négyet pedig a Magyar utazók, felfedezők Afrikában című gyermekrajzpályázat legjobb munkáiból.
– A filatéliát kedvelők örömére – a Teleki Egyesület közreműködésével – dr. Hermann István, Dósa István, Batár Zsolt Botond hiánypótló emlékíveket adott ki 2018 óta: Az Osztrák–Magyar Monarchia 1918-ban, Az Osztrák–Magyar Monarchia felosztása, A Kárpát-medence 1918–1922, A Kárpát-medence 1941-ben, A Kárpát-medence 1950-ben, A Kárpát-medence 2018-ban, A magyar Szent Korona országai az 1915. évi középcímerben, Magyarország állami címerei 1918-tól napjainkig, Magyarország állami zászlói 1918-tól napjainkig, Határváltozások a Kárpát-medencében 1918-tól. A népszerűsítésben, a terjesztésben is részt vesz a Teleki Egyesület.

Elismeréseink
Programjainkat, pályázatainkat számtalan újság, TV-csatorna propagálta. Tevékenységünkről sokszor jelent meg hosszabb beszámoló, ismertető, méltató cikk. A 2001-ben – egyszeri alkalommal – kíírt „Veszprém Megye Kiváló Civil Szervezete” kitüntetést Egyesületünk is elnyerte.

Teleki Sámuel Kulturális Egyesület elnöksége