Batár Zsolt Botond –
Dr. Kanyó Terézia:
A Kárpát-medence történelmi gasztronómiája (1. kötet)

(A Kárpát-medence valamelyik részét valaha birtokló országok jellegzetes ételei, italai)
Bolti ára: 3000,- Ft, a Teleki Egyesületnél kedvezményesen (akár dedikálva is): 2500,- Ft.

A Kárpát-medence gasztronómiája azoknak az országoknak, nemzeteknek a jellegzetes ételeit, italait mutatja be, amelyek a honfoglalás óta bármikor részesedtek a Történeti-Magyarország területéből (Trianon óta Magyarországon kívül 12 ország van ilyen: Ausztria, Olaszország, Németország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Ukrajna, Oroszország/Szovjetunió, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia). És szerepelni fog benne az összmagyarság, valamint az elcsatolt területen élő magyarok jellegzetes ételei, italai. Emellett bemutatjuk a régebbi időszakban a Történeti-Magyarország területéből is birtokló két országnak a gasztronómiáját (Törökország, Franciaország). A mai Magyarországon elismert nemzetiségek közül, akinek országa szerepel a fentiekben, azoknak a gasztronómiáját az országoknál ismertetjük (horvátok, lengyelek, németek, románok, ruszinok, szerbek, szlovákok, szlovének, ukránok). Néhány nemzetiség soha nem volt Magyarországon államalkotó nemzet, de mivel itt élnek közöttünk, az ő gasztronómiájukra is kitérünk (bolgárok, görögök, örmények).

A Kárpát-medencében egy közös jövőnk van a megmaradásért, a fennmaradásért. Ennek egyik legfontosabb része az itt élő nemzetek egymás szokásainak, ünnepeinek, vallásának, hagyományának, életmódjának a megismerése és elfogadása. A gasztronómia ugyanúgy része egy nép kultúrájának, mint például a nyelv vagy a népművészet. A Teleki Sámuel Kulturális Egyesület ezért tartja egyik feladatának a könyv kiadását és a hozzá kapcsolódó rendezvények szervezését, hogy a sokszínű gasztronómia lehetőségének terjesztésével hidat teremtsünk a nemzetek között egymás ételeinek és italainak kipróbálásán, megszeretésén, akár saját étrendbe iktatásán keresztül.

Vállalunk könyvbemutatókat – akár főzéssel együtt is – a világ bármely pontján.

Tervezünk – évente egyszer – Nagykőrösön, az Arany-napok rendezvénysorozat keretében, szeptember első vasárnapján kulináris találkozóhelyet a fentebb említett nemzetek gasztronómiájának bemutatására, melyen a Kárpát-medence történetét is népszerűsítjük. Az első – nagy sikerrel – 2021. szeptember 5-én magvalósult.


Tartalomjegyzék (1. és 2. kötet)


(1. kötet keményborítású könyv formátumban)
I. Előszó

II. A magyar gasztronómia

III. A Trianon utáni időszak

1. Az osztrák, a bécsi és az őrvidéki konyha
2. A német konyha és a magyarországi német nemzetiség konyhája
3. A cseh konyha
4. A lengyel konyha
5. A szlovák és a felvidéki magyar konyha
6. A kárpátaljai konyha
7. Az orosz konyha
8. Az erdélyi konyha
9. A délvidéki konyha
10. A horvát konyha
11. Az olasz konyha
12. A szlovén konyha

IV. A régebbi történelmi időkből
14. A török konyha
15. A francia konyha

V. A fentieken kívüli magyarországi nemzetiségek gasztronómiája
16. A bolgár konyha
17. A görög konyha
18. Az örmény konyha

(2. kötet keményborítású könyv formátumban)
VI. Receptgyűjtemény

VII. Konzerválási szokásokNagy Balázs alpolgármester méltatja a könyvet
Sokan dedikáltattak